PATRICIA YOKO INAMURA

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  • Artigo IPEN-doc 24329
    Comparison of gamma radiation effects on natural corn and potato starches and modified cassava starch
    2018 - TEIXEIRA, BRUNA S.; GARCIA, RAFAEL H.L.; TAKINAMI, PATRICIA Y.I.; DEL MASTRO, NELIDA L.
    The objective of this work was to evaluate the effect of irradiation treatment on physicochemical properties of three natural polymers, i.e. native potato and corn starches and a typical Brazilian product, cassava starch modified through fermentation-sour cassava- and also to prepare composite hydrocolloid films based on them. Starches were irradiated in a Co-60 irradiation chamber in doses up to 15 kGy, dose rate about 1 kGy/h. Differences were found in granule size distribution upon irradiation, mainly for corn and cassava starch but radiation did not cause significant changes in granule morphology. The viscosity of the potato, corn and cassava starches hydrogels decreased as a function of absorbed dose. Comparing non-irradiated and irradiated starches, changes in the Fourier transform infrared (FTIR) spectra in the 2000-1500 cm(-1) region for potato and corn starches were observed but not for the cassava starch. Maximum rupture force of the starch-based films was affected differently for each starch type; color analysis showed that doses of 15 kGy promoted a slight rise in the parameter b* (yellow color) while the parameter L* (lightness) was not significantly affected; X-ray diffraction patterns remained almost unchanged by irradiation.
  • Resumo IPEN-doc 16306
    Rheological analysis of the irradiated pectin/gelatin mixed systems
    2008 - INAMURA, PATRICIA Y.; PEREIRA, MARCO A.S.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 12102
    Radiation sensitivity of different citric pectins
    2007 - INAMURA, PATRICIA Y.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 15139
    Gamma radiation effects on the viscosity of green banana flour
    2009 - UEHARA, VANESSA B.; INAMURA, PATRICIA Y.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 17179
    Efeitos da radiação ionizante em filmes de gelatina adicionados de antioxidante
    2011 - KRAIDE, FELIPE H.; INAMURA, PATRICIA Y.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 17154
    Rheological evaluation of the irradiated pectin/gelatin mixed systems
    2011 - INAMURA, PATRICIA Y.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 15216
    Electron beam effects on gelatin polymer
    2009 - INAMURA, PATRICIA Y.; SHIMAZAKI, KLEBER; SOUZA, CLECIA de M.; COLOMBO, MARIA A.; MOURA, ESPERIDIANA A.B.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Dissertação IPEN-doc 12339
    Efeito da radiação gama sobre a viscosidade de soluções de gelatina e pectina utilizadas na indústria de alimentos
    2008 - INAMURA, PATRICIA Y.
    A pectina é uma substância polissacarídica originada de plantas, que pode ser utilizada como agente gelificante, estabilizante de compotas, em bebidas láticas e iogurtes. A gelatina, proteína, nesse caso de origem bovina, é principalmente utilizada como agente gelificante, pois, forma hidrogéis por resfriamento. O processo de irradiação por radiação gama pode causar uma variedade de modificações nas macromoléculas algumas de aplicação industrial, como é o caso de reticulação. A resposta dinâmica de materiais viscoelásticos pode ser usada para dar informação sobre o aspecto estrutural de um sistema a nível molecular. No presente trabalho, pectina com diferentes graus de metoxilação, gelatina e a mistura de ambas foram empregados para estudar a sensibilidade à radiação por meio de medidas de viscosidade. Amostras de soluções de pectina de alto teor de metoxilação (ATM) 1%, pectina de baixo teor (BTM) 1%, gelatina 0,5%,1% e 2%, e a mistura de ambas a 1% e 2% foram irradiadas com raios gama em doses de até 15kGy e taxa de dose em torno de 2kGy/h. Após irradiação, a viscosidade foi medida dentro de um período de 48 h. A viscosidade da pectina ATM e BTM diminuiu drasticamente com o aumento da dose de radiação. A gelatina, entretanto, apresentou grande resistência à radiação. Na mistura de ambas, houve predomínio do comportamento esperado para a pectina.
  • Artigo IPEN-doc 17862
    Mediate gamma radiation effects on some packaged food items
    2012 - INAMURA, PATRICIA Y.; UEHARA, VANESSA B.; TEIXEIRA, CHRISTIAN A.H.M.; MASTRO, NELIDA L. del