RENATO CESAR DUARTE
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Resumo IPEN-doc 17427 Evaluation on physical properties of irradiated cabbage (Brassica Oleracea L. var. Acephala)2009 - NUNES, T.C.F.; ROGOVSHI, D.V.; DUARTE, R.C.; VILLAVICENCIO, A.L.C.H.Artigo IPEN-doc 12063 Comparison of treatment in soybean grains between sup(60)CO and e-beams applications2007 - FANARO, GUSTAVO B.; ARAUJO, MICHEL M.; THOMAZ, FERNANDA S.; DUARTE, RENATO C.; VILLAVICENCIO, ANNA L.C.H.Artigo IPEN-doc 15151 DNA comet assay to identify different freezing temperatures of irradiated liver chicken2009 - DUARTE, RENATO C.; MOZEIKA, MICHEL A.; FANARO, GUSTAVO B.; MARCHIONI, ERIC; VILLAVICENCIO, ANNA L.C.H.Artigo IPEN-doc 12689 Electron beam irradiation as decontamination method for rice papar sheet2007 - ARAUJO, M.M.; THOMAZ, F.S.; DUARTE, R.C.; AQUINO, S.; VILLAVICENCIO, A.L.C.H.Artigo IPEN-doc 12684 E-beam processing for the decontamination of raw peanuts2007 - SILVA, P.V.; DUARTE, R.C.; FURGERI, C.; CALVO, W.A.P.; AQUINO, S.; VILLAVICENCIO, A.L.C.H.Artigo IPEN-doc 11943 Irradiation as a decontamination processing for rice paper sheet2007 - ARAUJO, MICHEL M.; THOMAZ, FERNANDA S.; FANARO, GUSTAVO B.; DUARTE, RENATO C.; AQUINO, SIMONE; CORREA, BENEDITO; VILLAVICENCIO, ANNA L.C.H.Starch is one of the most important plant products to man. The major sources of this compound for man's use are the cereals, but roots and tubers are also important. The starch industry comes in recent years growing and perfecting it self, leading to the necessity products with specific characteristics that take care the requirements of the market, it makes possible through processing raw material, still seldom explored. Rice paper sheet is an edible product derived from potatoes and rice, being commonly used to cover cakes, pies, and sweets in confectioner’s shop. A microbiological control is necessary to give a high quality and to guarantee the security of this food. Irradiation would be a safe alternative as a decontamination method without adverse effects on the physical properties in the final products. The aim of this study was to investigate the best dose used as a decontamination method as well as discover the most prevalent fungi found in this product and changes on physical properties. Samples of rice paper sheet were irradiated with 2.5, 5.0 and 10.0 kGy using a 60Co irradiator. Irradiation appeared as a safe alternative as a decontamination method without adverse effects on the physical properties in the final products.Artigo IPEN-doc 11921 Decontamination of biological ferment by gamma radiation2007 - SABUNDJIAN, INGRID T.; SALUM, DEBORA C.; SILVA, PRISCILA V.; FURGERI, CAMILO; DUARTE, RENATO C.; VILLAVICENCIO, ANNA L.C.H.Dissertação IPEN-doc 14054 Teste do cometa como ferramenta de controle da cadeia do frio2009 - DUARTE, RENATO C.Tendo em vista um mercado cada vez mais exigente na qualidade dos alimentos, faz-se necessário o desenvolvimento de processos que atendam às expectativas do consumidor. Dentre os processos existentes, destacam-se a cadeia do frio e a irradiação. A cadeia do frio compreende todas as etapas de conservação do alimento, desde a produção, resfriamento, congelamento, armazenamento, e transporte até o consumidor final. A irradiação, como processo de conservação de alimentos, estende a vida de prateleira, inibe o brotamento e reduz a contaminação por patógenos, entre outros benefícios. É importante a identificação da degradação dos alimentos em função de falhas nos processos a que foram submetidos. O teste do cometa (DNA Comet Assay) é um método de varredura largamente estudado, considerado rápido e de baixo custo, pelo fato de identificar quebras no DNA, é possível considerar sua utilização como mais uma ferramenta no controle de falhas na cadeia do frio que podem degradar e prejudicar os alimentos. Algumas etiquetas e selos usados no controle dos processos do frio não consideram a situação anterior do alimento, indicando falhas a partir do momento em que forem colocadas em contato com o mesmo, já o teste do cometa verifica a degradação ocorrida no alimento até o momento de sua realização podendo ainda, acompanhar o aumento da degradação.Artigo IPEN-doc 14851 Application of the microbiological method DEFT/APC to detect minimally processed vegetables treated with gamma radiation2009 - ARAUJO, M.M.; DUARTE, R.C.; SILVA, P.V.; MARCHIONI, E.; VILLAVICENCIO, A.L.C.H.Artigo IPEN-doc 14853 Effects of the ionizing radiations, freezing and thawing duration on chicken liver cells quality2009 - DUARTE, R.C.; ARAUJO, M.M.; SALUM, D.C.; MARCHIONI, E.; VILLAVICENCIO, A.L.C.H.