VANESSA BERNARDO UEHARA

Projetos de Pesquisa
Unidades Organizacionais
Cargo

Resultados de Busca

Agora exibindo 1 - 10 de 12
  • Resumo IPEN-doc 29479
    Sustainable packaging materials for the food industry
    2022 - UEHARA, VANESSA B.; DEL MASTRO, NELIDA L.
    Food packaging keeps food safe and fresh and protects products during transport, delivery, and storage. On the other hand, packaging also fills trash containers and landfills, lasting far longer than the products it was made to contain and can also transfer chemicals into our food, with unknown health effects. Disposing massive quantities of wastes generated by nonbiodegradable packaging material pave ways for the study of biopolymers as alternative materials for food packaging. Ionizing radiation is the most effective means to disinfect dry food ingredients and an adequate phytosanitary treatment of food and agricultural commodities. The irradiation of food products is today a mature technology, effective, broad spectrum, residue free that can play an important role in food safety and food security. On the other hand, radiation processing of polymers is an attractive option for the food packaging industry worldwide. Practically every type of physical and chemical assay technique has been utilized for radiation studies on biological molecules. The aim of this article is to present some aspects of our own work on the development of edible films based on a combination of polysaccharide/protein - cassava starch and soy isolate protein - among the general application of irradiation technology on packaging materials.
  • Capítulo IPEN-doc 27302
    Radiation, Plant Proteins and Sustainability
    2020 - TAKINAMI, PATRICIA Y.I.; UEHARA, VANESSA B.; TEIXEIRA, BRUNA S.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Tese IPEN-doc 23136
    Efeito da radiação ionizante de feixe de elétrons em propriedades de biopolímeros comestíveis a base de proteína isolada de soja e fécula de mandioca
    2017 - UEHARA, VANESSA B.
    Nas últimas décadas, têm aumentado substancialmente a quantidade de pesquisas focando no desenvolvimento e caracterização de materiais biodegradáveis, particularmente, filmes comestíveis. O uso de polímeros de fontes renováveis, preparados a partir de produtos vegetais, vem ganhando importância nessa abordagem. O concentrado de proteína de soja e amido de mandioca podem ser considerados uma alternativa aos polímeros petroquímicos. O processamento pela radiação ionizante pode ser empregado para a modificação de polímeros e macromoléculas, resultando em novos materiais com grandes perspectivas de utilização industrial. A indústria de alimentos, uma das indústrias tradicionalmente mais inovadoras, exige o desenvolvimento constante de novos produtos. A capacidade de proteínas e polissacarídeos de formar filmes, amplamente conhecida, é um ponto de partida para o desenvolvimento de novos materiais que atendam os variados requerimentos dessa pungente indústria. Neste trabalho elaboraram-se filmes a base de fécula de mandioca e proteína isolada de soja em duas proporções diferentes e posteriormente irradiados e analisados quanto às suas propriedades mecânicas, cor, absorção de água, permeabilidade ao vapor de agua, análise térmica TGA e DSC entre outros. Os filmes tornaram-se aparentemente mais solúveis e menos resistentes a perfuração com o aumento da dose de radiação aplicada. Com relação às propriedades térmicas observou-se que os filmes com maior proporção de proteína são mais resistentes. Os filmes apresentaram-se menos permeáveis na dose de 40 kGy, e, com relação a absorção de água, esta foi reduzida em função da dose de radiação. Filmes com boa resistência ao vapor de água e com reduzida absorção podem ser considerados adequados para embalagens de alimentos. A radiação mostrou ser uma ferramenta conveniente na modificação de materiais poliméricos principalmente para elaboração de filmes solúveis onde esta é uma nova tendência para embalagens bioativas.
  • Artigo IPEN-doc 23213
    Characteristics of biodegradable films based on cassava starch and soy isolate protein treated by electron beam radiation
    2017 - UEHARA, VANESSA B.; MASTRO, NELIDA L. del
    Polymers from renewable sources can fulfill in some aspects the needs of consumers without damaging the environment, health and economy. Soy protein concentrate and cassava starch may be considered an alternative to petrochemical polymers. Ionizing radiation processing with gamma rays or electron beam is currently used for the modification of polymers and macromolecules. The widely known ability of proteins and polysaccharides to form films as a starting point for the development of new materials aimed at edible packaging for the food industry was employed. Films based on cassava starch and isolated soy proteins were prepared in two different formulations and electron beam irradiated with 0, 20 and 40 kGy. The tensile strength decreased upon irradiation and yellow color intensified. Regarding thermal properties, no significant differences were observed between irradiated and non-irradiated samples. However, regarding properties such as water vapor permeability and water absorption, the films became less permeable at higher radiation doses. Films with good resistance to water vapor and low water absorption would be considered suitable for food packaging. Radiation seems a convenient tool for the modification of this kind of biopolymeric blends and opens a huge array of possibilities of application.
  • Artigo IPEN-doc 23826
    Radiation, plant proteins and sustainability
    2016 - TAKINAMI, PATRICIA Y.I.; UEHARA, VANESSA B.; TEIXEIRA, BRUNA S.; DEL MASTRO, NELIDA L.
    The best sources of proteins for human nourishment come from animal origin. But, conventional meat production involves not only animal suffering but, also, prodigious amounts of water use and significant global warming gases produced per pound of meat. Sustainable plant proteins are good for human beings, as well as, for the planet. Specific natural resources like pulses, in particular, represent a very environmentally friendly and sustainable food source and are rich of high-quality and cost-effective protein ingredients. Ionizing radiation may contribute to food safety and food security. Also, irradiation could serve as an additional food processing method for inactivation or removal of certain antinutritional factors. In this work, the benefits of plant protein sources, particularly pulse protein foods, are highlighted. Moreover, a survey on database since 1970, about the relation among pulses, plant protein and ionizing radiation has been presented. Highlights: Pulses represent a very environmentally friendly and sustainable food source. Pulses are rich sources of high quality and cost effective protein ingredients. Ionizing radiation may contribute to food safety and food security and it could be applied for inactivation or removal of certain antinutritional factors.
  • Artigo IPEN-doc 19335
    Rheological behavior of gamma-iirradiated cassava (Manihot esculenta crantz) starch
    2013 - SILVA, ORELIO L.; UEHARA, VANESSA B.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Artigo IPEN-doc 15139
    Gamma radiation effects on the viscosity of green banana flour
    2009 - UEHARA, VANESSA B.; INAMURA, PATRICIA Y.; MASTRO, NELIDA L. del
  • Dissertação IPEN-doc 16379
    Efeito da radiacao gama em properiedade da farinha de banana verde
    2011 - UEHARA, VANESSA B.
    O amido de bananas tem sido pesquisado na área de nutrição a partir da introdução do conceito de Amido Resistente (AR). O amido de Musa AAA-Nanicão e Musa AAB-Terra já foram caracterizados quanto as suas respostas fisiológicas. A banana verde possui boa quantidade de amido resistente. O principal interesse em relação ao amido resistente é o seu papel fisiológico. Por não ser digerido no intestino delgado, este tipo de amido se torna disponível como substrato para fermentação pelas bactérias anaeróbicas do cólon Dessa forma, essa fração compartilha muitas das características e benefícios atribuídos à fibra alimentar no trato gastrintestinal. O processo de irradiação por radiação gama pode causar uma variedade de modificações nas macromoléculas, algumas de aplicação industrial, como é o caso de perda de viscosidade e alteração de textura. No presente trabalho, farinhas de banana verde (FBV) de duas origens, foram utilizadas para estudar a sensibilidade a radiação por meio de medidas de viscosidade, textura, colorimetria e pH. As amostras de farinha de banana verde foram irradiadas com raios gama em doses de 0 a 10 kGy e taxa de dose em torno de 2kGy/h. As soluções de FBV apresentaram-se como fluidos não-newtonianos, A irradiação não alterou significativamente o pH dos hidrogéis das farinhas de banana verde FBV1 e FBV2. A viscosidade, de maneira geral, diminuiu com a dose de radiação aplicada. Quando analisada a textura a força máxima de ruptura dos hidrogéis de FBV1 e FBV2 decresceu conforme aumento da dose de irradiação. Entretanto, em particular quando irradiada a dose de 3 kGy, a FBV2 apresentou força de ruptura aumentada.
  • Artigo IPEN-doc 12257
    Air quality assessment using a multi-instrument approach and air quality indexing in an urban area
    2007 - LANDULFO, E.; MATOS, C.A.; TORRES, A.S.; SAWAMURA, P.; UEHARA, S.T.
  • Artigo IPEN-doc 14494
    A comparison study of regional atmospheric simulations with and elastic backscattering lidar and sunphotometry in an urban area
    2009 - LANDULFO, E.; FREITAS, S.R.; LONGO, K.M.; UEHARA, S.T.; SAWAMURA, P.