BRUNO TAPPIZ

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  • Artigo IPEN-doc 27861
    Expanded uncertainty assessment in fish samples analyzed by INAA and AAS
    2021 - TAPPIZ, BRUNO; MOREIRA, EDSON G.
    Measurement uncertainty was estimated following the EURACHEM guide (Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement) for the elements As, Br, Cl, Co, Cr, Cs, Fe, K, Mg, Mn, Na, Rb, Sb, Se and Zn determined by In-strumental Neutron Activation Analysis (INAA) and for the elements Cd, Hg and Pb determined by Atomic Absorption Spectrometry (AAS) in the fillet of the most consumed fish species at São Paulo city, Brazil. INAA expanded uncertainties ranged from 1.0 to 21% and the main contributions were due the counting statistics of sample and pipetted standards. For AAS, expanded uncertainties ranged from 6.5 to 13% and the main contri-butions were associated to the calibration curves. Uncertainty results were compared with the standard devia-tions of the mass fraction in the fishes (n = 10). Due to the wide variability in the mass fraction in the analyzed fish tissues, explained by factors such gender, age, fat content and fishing location of the specimens of each spe-cies, standard deviations were greater than expanded uncertainties, which means that the natural variability of the elements determined is greater than the data dispersion associated with the analytical techniques. Hence the used techniques were adequate for the fish fillet samples analyses.
  • Dissertação IPEN-doc 25978
    Determinação de contaminantes inorgânicos em pescados consumidos em São Paulo como contribuição à garantia da segurança alimentar
    2019 - TAPPIZ, BRUNO
    O consumo do pescado é importante para a saúde humana pelo fato desse alimento ser fonte de proteína de alta qualidade, vitaminas, nutrientes essenciais e dois ácidos poli-insaturados ômega-3. Entretanto, o pescado também pode apresentar risco à saúde humana se estiver contaminado por substâncias tóxicas. Visando avaliar o teor de elementos essenciais e tóxicos, foram utilizado as técnicas de Análise por Ativação Neutrônica e Espectrometria de Absorção Atômica na determinação dos elementos As, Br, Cd, Cl, Co, Cr, Cs, Fe, Hg, K, Mg, Mn, Na, Pb, Rb, Sb, Se e Zn nos tecidos comestíveis (filés) de seis pescados dentre os mais consumidos na cidade de São Paulo: corvina - Micropogonias furnieri (Desmarest, 1823); pescada - Cynoscion leiarchus (Cuvier, 1830); robalo - Centropomus undecimalis (Bloch, 1792); sardinha - Sardinella brasiliensis (Steindachner, 1879); anchova - Pomatomus saltatrix (Linnaeus, 1766) e tainha - Mugil liza (Valenciennes, 1836). Para validar os métodos analíticos utilizados em relação à exatidão, foram utilizados o índice z e o valor de HorRat em materiais de referência certificados analisados sob as mesmas condições das amostras. Os elementos Br, K e Na foram determinados por duas modalidades de irradiação e o teste-t de Student foi utilizado para verificar se havia ou não diferença significativa entre as técnicas. Na determinação dos elementos essenciais e potencialmente tóxicos, foi possível a construção de banco de dados para os elementos Br, Cl, Co, Cs, Fe, K, Mg, Mn, Na, Rb, Se e Zn para potenciais futuras discussões. Para avaliar se havia ou não risco à segurança alimentar, foram comparado os teores de As, Cd, Hg e Pb com a legislação vigente no Brasil e com valores internacionais. Em relação à segurança alimentar, para os contaminantes Cd e Pb foram obtidos teores abaixo de todos os limites técnicos usados neste trabalho. Para As, a maior parte deve estar na forma orgânica, portanto, a determinação de Hg se mostrou determinante. De forma geral, não haveria perigo no consumo da sardinha, pescada, tainha, corvina e robalo, enquanto que para a anchova foi inconclusivo.
  • Artigo IPEN-doc 25801
    Neutron activation analysis characterization procedures for fish consumed at São Paulo city
    2019 - TAPPIZ, B.; MOREIRA, E.G.
    The characterization of edible tissues of fishes consumed by humans is very important for determination of sev-eral toxic and potentially toxic elements, ensuring the food safety. The Instrumental Neutron Activation Analysis (INAA) comparative method allows the determination of several of these elements, as well as others, for example of nutritional character. This study is part of an International Atomic Energy Agency (IAEA) technical coopera-tion project of Latin America and Caribbean countries to ensure the quality of food and biomonitoring of con-taminants in shellfish and fishes. Ten specimens of 4 of the most consumed fish in São Paulo city: whitemouth croaker (Micropogonias Furnieri), smooth weakfish (Cynoscion learchus), common snook (Centropomus undeci-malis) and Brazilian sardine (Sardinella brasiliensis) were analyzed. Complete procedures for analysis, which includes purchase in the largest warehouse in Latin America, transport to the laboratory, storage, freeze-drying, milling, weighting and others preparations of the subsamples, and the short irradiation parameters for the de-termination of Br, Cl, K, Mg, Mn and Na are reported. Results obtained under the same irradiation conditions for reference materials (oyster and mussel tissues) for macro and microelements are presented and are in agreement with their certificates, which indicate that the performed analyses were appropriate. Regarding to the mass fraction values obtained for the fish samples, they were in agreement with the literature.