LUCIANA APARECIDA FARIAS
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Artigo IPEN-doc 22310 Mercury and methylmercury in the children hair and fish mostly consumed in Cubatão, São Paulo state, Brazil2014 - FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.; OLIVEIRA, PAULO T.M.S.; BRAGA, ELISABETE de S.Artigo IPEN-doc 20599 Selenium status and hair mercury levels in riverine children from Rondônia, Amazonia2014 - ROCHA, ARIANA V.; CARDOSO, BARBARA R.; COMINETTI, CRISTIANE; BUENO, RAFAEL B.; BORTOLI, MARITSA C. de; FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.; CAMARGO, LUIS M.A.; COZZOLINO, SILVIA M.F.Objective: Riverine communities in Rondo ˇ nia State are exposed to high selenium (Se) content in their diet because of the high-selenium soils identified in the Amazon. However, the Amazonian population has a high mercury (Hg) exposure because this metal accumulates in the soil. Because children are more vulnerable to Hg toxicity, the aim of this study was to evaluate and correlate Se status and hair Hg levels in riverine children (aged 3–9 y) living in two different locations in Rondo ˇ nia State: Demarcac¸ ao area (DA) and Gleba do Rio Preto (GRP). ~ Methods: Se levels were assessed using hydride generation quartz tube atomic absorption spectroscopy; total hair Hg levels were assessed using cold vapor atomic absorption spectrometry. Dietary intake was evaluated through a 24-h food record and a food frequency questionnaire. Results: Forty-two children participated in this study. Eighty-four percent of the children from DA showed low plasma Se. Conversely, all children from GRP presented plasma Se levels above the reference values. Forty-five percent of the children from DA presented low erythrocyte levels, and 55% of the children from GRP showed concentration in erythrocyte above the reference values. The mean Se intake was 41.8 mg/d in DA and 179.0 mg/d in GRP. High hair Hg levels were observed in children from both the DA and GRP (3.57 1.86 and 6.24 5.89, respectively). Conclusions: Children from both riverine communities are likely to present altered Se status according to their dietary intake. Additionally, these children are highly exposed to Hg, mainly through fish consumption, and the toxicity of this metal may cause metabolic damage.Resumo IPEN-doc 14784 Mercury and methylmercury content fatty acids profile, and proximate composition of consumed fish in Cananeia, Sao Paulo, Brazil2009 - FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.; CURCHO, MICHEL M.R.; BAGGIO, SUELI R.; FONSECA, BARBARA C.; NASCIMENTO, SORAIA M.; KUNIOSHI, LEONARDO; BRAGA, ELISABETE S.Resumo IPEN-doc 10035 Assessment of total mercury content in diets and hair samples of pre-school children from Amazonic Region2004 - FARIAS, L.A.; FAVARO, D.I.T.; MAIHARA, V.A.; VASCONCELLOS, M.B.A.; AGUIAR, J.P.L.; ALENCAR, F.H.; YUYAMA, L.Resumo IPEN-doc 17475 Social representation and nuclear chemistry educational2011 - FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.Resumo IPEN-doc 16644 Mercury in hair and eating habits: a case study in children from Cubatão, São Paulo, Brazil2010 - FARIAS, L.A.; CURCHO, M.; FONSECA, B.C.; NASCIMENTO, S.M.; KUNIOSHI, L.; BRAGA, E.S.; FAVARO, D.I.T.Resumo IPEN-doc 10325 Assessment of daily dietary intake of Hg and mineral elements in diets of children from Amazon Region2005 - FARIAS, L.A.; FAVARO, D.I.T.; MAIHARA, V.A.; VASCONCELLOS, M.B.A.; YUYAMA, L.K.; AGUIAR, J.P.L.; ALENCAR, F.J.Resumo IPEN-doc 09874 Validacao de metodologia para detrminacao de metilmercurio em materias biologicos2004 - FARIAS, L.A.; FAVARO, D.I.T.; PIASENTIN, R.M.; VASCONCELLOS, M.B.Resumo IPEN-doc 11563 Avaliação da ingestão de mercúrio e micronutrientes em pré-escolares da região amazônica2006 - FAVARO, DEBORAH I.T.; SANTOS, NATHALIA R.; FARIAS, LUCIANA A.; MAIHARA, VERA A.; AGUIAR, JAIME P.L.; ALENCAR, FERNANDO H.; YUYAMA, LUCIA K.A presença de mercúrio (Hg) na cadeia alimentar ¢ sua absorção pelos humanos ¢ universalmente reconhecida como um perigo potencial à saúde. Considerando que muitos dos alimentos e dietas da regido Amazônica não tem o seu perfil nutricional totalmente elucidado, o presente estudo determinou o teor de Hg e de alguns micronutrientes (Ca, K, Na, Fe, Se e Zn) em dietas de pré-escolares de diferentes municípios da região Amazônica (Alvardes, Anamã, Benjamim Constant, Beruri, Borba, Codajás, Nhamundá ¢ Nogueira). As dietas foram coletadas em residências a partir de uma busca ativa nos municípios, por meio da porção em duplicata de um dia. Cerca de 30 dietas de crianças, nas faixas etárias de | a 3 anos e de 4 a 6 anos, foram coletadas e misturadas formando um pool de dietas, para cada município amostrado. Para a determinação dos elementos minerais Ca, K, Fe, Na, Se ¢ Zn utilizou-se a técnica de ativação neutrônica (AAN). Para a determinação de Hg, utilizou-se a técnica de espectrometria de absorção atómica com geração de vapor frio (CVAAS). A validação das metodologias analíticas de AAN e CVAAS, quanto a precisão e exatidão, foi feita por meio da análise de materiais de referência certificados. Os micronutrientes Ca, K, Na, Fe, Se e Zn foram determinados nas amostras de dietas e os valores de concentração convertidos em dados de ingestão diria. Esses valores foram comparados com as novas recomendações (DRIs), para os respectivos estágios de vida das crianças em estudo. Os resultados obtidos, em ug kg-1, para Hg nas analises das dietas foram: 90 ± 2 para Alvarães, 114 ± 2 ug kg-1 para Anamã; 37,1 ± 0,4 para Benjamim Constant (1 a 3 anos) e 100 ± 2 para 4 a 6 anos; 3,3 ± 0,4 para Borba (1 a 3 anos) e 124 ± 4 para 4 a 6 anos; 163 ± 1 para Beruri (1 a 3 anos) e 215 ± 3 para 4 a 6 anos, 75 ± 6 para Codajás (1 a 3 anos) e 117 ± 4 para 4 a 6 anos; 53 ± 1 para Nhamund e 64 ± 2 ug kg-1 para Nogueira. O valor de ingestão semanal provisória tolerável (PTWI) para Hg preconizado pela OMS é de 5 pg de Hg por kg de peso corpóreo. Considerando-se o peso médio das crianças como sendo 10 kg, a ingestão semanal de Hg nessas dietas variou de 0,2 a 27.2 ug de Hg, estando abaixo do valor de PTWIResumo IPEN-doc 11533 Total mercury loss evaluation before and after cooking in fish most cummonly consumed in manaus, Amazonas State, Brazil2006 - FARIAS, LUCIANA; FAVARO, DEBORA I.; SANTOS, JOSE O.; MAIHARA, VERA A.; VASCONCELLOS, MARINA B.; YUYAMA, LUCIA