BARBARA CORTOPASSI FONSECA
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Resumo IPEN-doc 14784 Mercury and methylmercury content fatty acids profile, and proximate composition of consumed fish in Cananeia, Sao Paulo, Brazil2009 - FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.; CURCHO, MICHEL M.R.; BAGGIO, SUELI R.; FONSECA, BARBARA C.; NASCIMENTO, SORAIA M.; KUNIOSHI, LEONARDO; BRAGA, ELISABETE S.Resumo IPEN-doc 16644 Mercury in hair and eating habits: a case study in children from Cubatão, São Paulo, Brazil2010 - FARIAS, L.A.; CURCHO, M.; FONSECA, B.C.; NASCIMENTO, S.M.; KUNIOSHI, L.; BRAGA, E.S.; FAVARO, D.I.T.Resumo IPEN-doc 14313 Estudo comparativo de constituintes nutricionais e do teor de mercurio total, cadmio e chumbo em peixes comercializados para consumo humano na cidade de Cubatao litoral de Sao Paulo - enfase a relacao: ingestao de mercurio e praticas alimentares2009 - FONSECA, BARBARA C.; FAVARO, DEBORAH I.T.A região de Cubatão é considerada um pólo industrial e como decorrência dessas atividades, ocorre degradação ambiental. Apesar das indústrias locais possuírem programas para controlar a poluição, o histórico ambiental negativo da região resultou numa carga poluente superior à capacidade de assimilação [1]. Além de a região sofrer com a poluição oriunda do pólo industrial e também da região portuária local, Cubatão é um estuário situado muito próximo à Serra do Mar, o que interfere na circulação atmosférica local e conseqüentemente na dispersão dos poluentes [2]. Os cuidados em relação à poluição têm se concentrado na propriedade de que muitos poluentes (como metais pesados) possuem a capacidade de se acumular no ambiente, podendo ser transportados via cadeia alimentar para diversos níveis tróficos. Este efeito culmina com a ocorrência das maiores taxas de contaminação nos níveis mais altos da cadeia trófica [1]. Hoje em dia os peixes constituem‐se em importante fonte de estudo, pois podem absorver e acumular, em seus organismos, contaminantes de grande interesse por causa dos seus efeitos tóxicos nos próprios peixes e nos organismos que os consomem, como o próprio ser humano.Resumo IPEN-doc 13659 Mineral and total mercury content assessment in different fish species from Cananeia esturay, Sao Paulo, State, Brazil2008 - FARIAS, L.A.; CURCHO, M.R.; FONSECA, B.C.; BRAGA, E.S.; FAVARO, D.I.T.Artigo IPEN-doc 15242 Avaliaçao da concentraçao de elementos traço e de mercurio total em pescados comercializados na cidade de Cubatao, Estado de Sao Paulo2009 - FONSECA, BARBARA C.; FARIAS, LUCIANA A.; CURCHO, MICHEL R.M.; BRAGA, ELISABETE S.; FAVARO, DEBORAH I.T.Artigo IPEN-doc 15048 Micronutrients (Ca, Fe,K, Na, Se, Zn) assessment and fatty acids profile in fish most consumed by Cubatao community, Sao Paulo, Brasil2009 - CURCHO, MICHEL R.S.M.; FARIAS, LUCIANA A.; FONSECA, BARBARA C.; NASCIMENTO, SORAIA M.; KUNIYOSHI, LEONARDO S.; BRAGA, ELISABETE S.; BAGGIO, SUELI R.; FAVARO, DEBORAH I.T.Fish are a healthy source of protein, providing omega-3 (n-3) the fatty acids that reduce cholesterol levels, and reduce the incidence of heart disease and stroke. The purpose of the present study was to assess the concentration of some micronutrients and also fatty acids profile in muscles of the most consumed fish species from Cubatão coastal region. Cubatão carnivorous fish species analyzed were: Micropogonias furnieri (Corvina), Macrodon ancylodon (Pescada) and Menticirrhus americanus (Perna-de-Moça), and planktivorous species Sardinella braziliensis (Sardinha) and Mugil liza (Tainha). Micronutrients (Ca, Fe, K, Na, Se, Zn) in fish muscle were determined by means of instrumental neutron activation analysis (INAA). Fatty acids profiles in these muscle fish samples were performed by gas chromatography. Total saturated fatty acids ranged from 23.0% in M. ancylodon to 50.0% in M. liza. Total polyunsaturated fatty acid contents varied from 10.9% in M. liza 38.4% in S. braziliensis. These fish species presented different proportions of polyunsaturated fatty acids of the n-3 family and of the n-6 family. Regarding the n-6 family, M. furnieri showed the highest values (13.3%) and M. ancylodon, the lowest ones (4.1%). On the other hand, for the n-3 family, S. braziliensis presented the highest value (31.8%) and M. liza the lowest one (5.7%). Regarding micronutrients content, great concentration variations between individual of the same species and between different species were observed. From the nutritional point of view S. braziliensis is the best choice showing highest content of fatty acid n-3 family and micronutrient concentrations.Artigo IPEN-doc 15025 Mercury and selenium accumulation assessment in fish most consumed by Cubatao community, Sao Paulo, brasil2009 - FARIAS, LUCIANA A.; FAVARO, DEBORAH I.T.; CURCHO, MICHEL R.S.M.; FONSECA, BARBARA C.; NASCIMENTO, SORAIA M.; KUNIOSHI, LEONARDO; BRAGA, ELISABETE S.Artigo IPEN-doc 14723 Mercury and methylmercury content, fatty acids profile, and proximate composition of consumed fish in Cananeia, São Paulo, Brazil2009 - CURCHO, MICHEL R. da S.; FARIAS, LUCIANA A.; BAGGIO, SUELI R.; FONSECA, BARBARA C.; NASCIMENTO, SORAIA M. do; BORTOLI, MARITSA C. de; BRAGA, ELISABETE de S.; FAVARO, DEBORAH I.T.